↑ Return to discografia

memòria (2004)

Música Global Discogràfica / Aumón

1. Ses al·lotetes i sa jove de Sant Lluís lletra
2. Na Catalina de plaça lletra
3. Morena lletra
4. Na Dolores lletra
5. Roseret lletra
6. Ritme&Gloses lletra
7. A la ciutat de Nàpols lletra
8. Oh brotet de murta tendra lletra
9. Una dona llarga i prima lletra
10. Na Cecília lletra
11. Val més que no em casi lletra
12. Es llagosts de Ciutadella lletra
13. Glosa lletra
14. Morena mix

Va ser s’estiu del 2000 quan em vaig posar en contacte amb en Bep Portella (crec que una persona sensible amb sa nostra cultura), per saber quines fonts de consulta serien vàlides per preparar es treball que ara vos present. Ell em va posar en contacte amb na Natàlia Sans i va ser llavors quan vaig saber de sa feina que ella feia becada per s’Institut Menorquí d’Estudis (IME), de sa recopilació i recuperació des nostre cançoner popular i des bagatge i pes que aquest cançoner té. Vaig decidir que, davant tal quantitat de cançons que em va fer arribar per triar (cap a 600!), probablement seria un projecte per dur a terme a mig termini i així ha estat: quasi han passat quatre anys des de llavors.

Es músics som persones amb ganes i necessitat d’innovar, obligats entre altres coses per lo efímera que s’ha tornat sa música moderna actual. Sa recerca constant de regeneració dur a qüestionar constantment ses nostres referències, es nostro rebost on mos miram normalment a s’hora de crear noves músiques. Si normalment noltros mos fixam en es mercat anglo-saxó i americà, ¿que fan es músics d’aquests països? ¿quines fonts de consulta empren? Sa resposta és més que senzilla: lo que fan és cercar entre sa seua pròpia música tradicional (anglo-saxons entre blues, música celta, cowntry, etc. ; llatins entre boleros, merengues, etc.; fins i tot més a prop, al sud d’Espanya es flamenc evoluciona amb fusions amb altres músiques més modernes, etc…). Idò, ¿ no seria bo que noltros féssim lo mateix? ¿No estaria bé remenar entre es nostros glosat, fandangos, jotes, boleros, etc., i escoltar a veure que diuen i com?

I açò és lo que he fet, juntament amb Els Mags de Binigall. Aquest recull de cançons menorquines “modelades” dins d’altres estils musicals del món, a sa manera de sa música pop (popular) actual, no vol més que demostrar que es nostro cançoner pot servir d’inspiració per es nous músics que venen darrera i què millor per confirmar-ho que recuperar una part d’aquestes cançons nostres com abans van fer en Francesc D’Albranca, s’Arxiduc Lluïs Salvador, Fila-Or, Mestre Galmés, Andreu Ferrer, Deseado Mercadal i M.Antònia Moll entre d’altres, es grups de balls folklòrics actuals o grups com Traginada, CPEP, na M. Jesús Martí o na Maria del Mar Bonet o d’ara com s’Albaida o na Joana Pons amb Ses Guitarres, i donar-les a conèixer aquí a Menorca i a fora.

Serveixi aquest disc d’homenatge a sa feina de sa gent i grups que, a sa seua manera i estil i dins des seu temps, han contribuït (i ho segueixen fent) a testimoniar i recopilar lo que mos queda de patrimoni.

Cris Juanico

 

Dades tècniques.

Producció Musical: Cris Juanico
Tots ets arranjaments i adaptacions són de Cris Juanico.
S’arranjament de vent a “Roseret” és d’en Joan Mesquida.

Cris Juanico: veu, guiterra eléctrica, guiterra acústica, guitarró, percussió
Jesús Vázquez: bateria
Pepe King: guiterra i cors
Pere Goñalons: baix i cors
Shanti Gordi: teclats i cors

Col.laboracions:
Joan Torres: cajon i guiterra rumbera; Moisés Pelegrí: congues, bongos, pailes, ou, escallot; Joan Mesquida: saxo tenor, clarinet; Andreu Febrer: saxo barítono; Xavier Larsson: saxo alt; Caye Bagur: trombó; Vicent Garcia: trompeta; Carlos Mangado: guiterra espanyola

Gravat als estudis Aumón de Ciutadella de Menorca i Cosmic Blend de Palma de Mallorca entre es novembre del 2003 i s’abril del 2004.
Tècnic de gravació: Cris Juanico.
Assistent de gravació: Pepe King.

Mesclat als estudis Cosmic Blend de Palma de Mallorca es mes d’abril del 2004.
Mescles i gravació veus: Antoni Noguera.
Remescla de “Sa Morena”: Jordi Armengol i Jordi Cristau als Estudis “

Masteritzat als estudis Hiroshima de Palma de Mallorca es mes de maig del 2004.
Tècnic mastering: Mateu Picornell.
Dibuix interior: Josep Moncada (foto: Cisco Moll).
Disseny de carpeta: Tomàs Orell i Mercè Soler.
Comentaris de cançons: Natàlia Sans.
Fotografies: Nesto Sancho, Bàrbara Sansó.

Share

Permanent link to this article: http://www.crisjuanico.com/?page_id=48