↑ Return to discografia

un món de nadales (2013)

 

 

 

RGB Suports

.

Portada UN MÓN DE NADALES

1.- Fum, fum, fum lletra
2.- El desembre congelat lletra
3.- Aclarida, beneïda lletra
4.- El dimoni escuat lletra
5.- Vés-hi des de la muntanya lletra
6.- A la noneta, nona lletra
7.- Cholito lletra
8.- El tamboriner lletra
9.- Caminem lletra
10.- El Bon Jesuset lletra
11.- El cant dels ocells lletra
12.- L’Olentzero lletra
13.- Santa Nit lletra

 

 

La música tradicional és vehicle de transmissió de saviesa popular cap a les noves generacions, i ho és en tots els seus vessants, amb la música mateixa com a eina de festa i celebracions d’èxits, aniversaris, reunions, jocs, àpats, vermuts i, com no, per allargar les sobretaules…

Fa uns anys vaig recopilar una petita part del ric cançoner popular de Menorca en el disc Memòria (feina de la qual estic molt orgullós i que segurament tindrà continuïtat…), un projecte que pretenia apropar als més joves algunes de les tendències musicals tradicionals i populars de l’illa i que va acabar sent un preciós enllaç emocional entre avis, pares i fills; uns llaços abans ja existents però possiblement oblidats.

Dins aquest grup de cançons hi reconec també les nadales, potser amb una existència menys abundant (segurament perquè són unes festes limitades al calendari), però no per açò menyspreable. Entenc la música nadalenca com un dels pilars de la música tradicional, on es troben les tradicions locals i l’esperit de celebració i exaltació del fet autòcton, prenent partit de les sobretaules dels àpats nadalencs familiars i dels carrers dels pobles i ciutats. Les sentim als canals de ràdio i televisió, sonen també pels carrers ornamentats i il·luminats per a l’ocasió, per aconseguir allò que en deim “fer ambient”. La seva presència és constant durant aquest període i després desapareixen fins a l’any vinent… Però tornen i, sent cert que n’apareixen de noves, habitualment sentim les de “tota la vida”. I és que les nadales que es canten arreu han passat de pares a fills, i han acabat sent una part important de l’educació musical de cada poble. Fins i tot, amb els anys, moltes de les nadales s’han traduït i s’han integrat en la tradició d’altres cultures, amb la qual cosa han esdevingut un nexe musical global.

L’esperit d’aquest disc és el de donar a conéixer algunes nadales tradicionals d’altres indrets del món i divulgar-les, juntament amb algunes de les nostres nadales més conegudes —com a músiques tradicionals i populars que són—, en un format innovador, a fi de descobrir la riquesa de la música popular a través de versions modernes i actualitzades. Un disc que és un viatge musical arreu del món, ple de colors i textures; açò sí, gràcies a les impagables col·laboracions que hi trobareu a dins. Ja ho diu bé la dita: “Per Nadal, cadascú al seu corral”. I jo hi afegesc: “Fem-ho cantant!”. UN MÓN DE NADALES potser us hi ajuda.

Bones festes i bones sobretaules!

 

Dades tècniques.

CRIS JUANICO, veu i glockenspiel
Luis González Trio són:
LUIS GONZALEZ, piano i hammond
JOAN SOLÀ-MORALES, contrabaix i baix
CÉSAR MARTÍNEZ, bateria

Producció musical: Cris Juanico
Arranjaments: Luis González Trio
Arranjaments corals: Luis González
Adaptacions: Cris juanico

Gravat entre el juliol i l’octubre de 2013 a llocs tan diversos com: Sala Multifuncional d’Es Mercadal, Estudis Aumon de Ciutadella de Menorca, Estudis Microcosmos de Sabadell, Estudis Audiolines de Santa Maria de Montcada, Estudis Swing de Palma de Mallorca, Magrana Studios d’Eivissa, Estudis Can Costa de Formentera, Petit Palau del Palau de la Música Catalana, Escola IPSI de Barcelona i Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols.
El gruix de gravacions les ha realitzat Cris Juanico. També n’han fet Toni Xuclà, Josep Llobell, Toni Pastor, Joan Barbé i Enric Costa.

Mesclat als Estudis Ground de Cornellà de Terri per Jaume Figueres.
Masteritzat a Catmastering de Manresa per Juanjo Muñoz.
Disseny carpeta: Dolors Boatella
Fotos: David Julià, Dolors Boatella i material aportat pels col·laboradors.

Share

Permanent link to this article: http://www.crisjuanico.com/?page_id=2589